Hoi lieve allemaal!
In deze blogpost behandel ik een onderwerp waarvan ik het zelf erg belangrijk vind om over te praten, namelijk de huidige situatie rondom de coronapandemie en de gevolgen daarvan. In deze blogpost richt ik mij specifiek op de effecten van de pandemie op de mentale gezondheid van jongeren.
In deze blogpost zal ik vertellen over wat ik meekrijg over de invloed van de pandemie op de mentale gezondheid van jongeren, zal ik wat theorie verwerken over sociale contacten en depressieve gevoelens onder jongeren en zal ik 10 tips geven om weer wat beter in je vel te gaan zitten!
Disclaimer: Als je serieus kampt met depressieve gevoelens of andere psychische klachten, en je hier in je dagelijks leven last van hebt, is het enorm belangrijk hierover te praten en naar de huisarts of een psycholoog te gaan! Je moet hier niet in je eentje mee rond blijven lopen! Schaam je niet om om hulp te vragen.
Instagram poll
Een tijdje geleden heb ik op mijn Instagram story een poll geplaatst met de vraag of mijn volgers sinds de coronapandemie wel eens last hebben van depressieve gevoelens/niet lekker in je vel zitten o.i.d. Deze vraag stelde ik om een duidelijk beeld te krijgen van de mentale gezondheid van mijn Instagram volgers, zodat ik dit kon gebruiken voor deze blogpost. De story is op de afbeelding hiernaast te vinden.
Op de poll in mijn Instagram story reageerde 77% (94 mensen) met "ja", 23% (28 mensen) reageerden hier "nee" op. Helaas hebben niet alle kijkers gereageerd op deze poll, maar ik vond dit al een duidelijk beeld geven van de huidige psychische situatie van mijn volgers, wat voornamelijk jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn (71,5% van mijn volgers).
Ik had deze uitkomst stiekem wel verwacht, maar toch schrok ik ervan.
Zelf heb ik ook regelmatig last van deze gevoelens tijdens de pandemie, en ik merk dat ik dit ook steeds vaker heb dan tijdens de eerste lockdown.
Naast de poll in mijn story, heb ik ook de mogelijkheid gegeven om je antwoord toe te kunnen lichten, een aantal van mijn volgers hebben dit gedaan.
Wat hier voornamelijk uit naar voren kwam bij de mensen die "ja" hadden geantwoord, waren dingen als het gevoel hebben er alleen voor te staan, niet lekker in je vel zitten, dat je meer tijd hebt om over dingen te piekeren, het ervaren van veel stress, eenzaam voelen, het missen van inkomen en het missen van sociale contacten.
De mensen die "nee" hebben geantwoord gaven aan nu juist meer plezier te halen uit de kleine dingen in het leven.
Sociale contacten en depressieve gevoelens
Leeftijdsgenoten
Aangezien ik tijdens mijn studie onder andere veel leer over depressies bij kinderen en adolescenten (± 13 tot 24 jaar), leek het mij interessant om hier ook een stukje over te schrijven in deze blog. Wat is bijvoorbeeld de invloed van sombere/depressieve gevoelens op onze ontwikkeling en hoe vaak komt dit voor? Hiervoor heb ik mij verdiept in een aantal boeken van mijn opleiding.
Allereerst wil ik iets zeggen over hoe belangrijk sociale contacten zijn voor adolescenten. Contact met leeftijdsgenoten is vooral zo belangrijk voor adolescenten, omdat ze afstand nemen van de volwassenen om zich heen. Verschillende functies worden vervuld door de omgang met leeftijdsgenoten, namelijk het oefenen met rollen die bij de volwassenheid horen, gelijkwaardige relaties hebben en rollen die betrekking hebben op sekse. Ook fungeren leeftijdsgenoten als een plaats waar je terecht kan als je problemen hebt en bieden ze steun en het gevoel van verbondenheid (Delfos, 2015).
Dit verklaart waarom het zo belangrijk is voor jongeren om in contact te zijn met leeftijdsgenoten en waarom jongeren hun vrienden regelmatig (in het echt!) moeten zien en spreken. Dit contact met leeftijdsgenoten is dus ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren en het is dus niet verstandig dit contact uit de weg te gaan.
Depressieve gevoelens
Al op jonge leeftijd kunnen mensen neerslachtige gevoelens of een depressie ontwikkelen. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn dan snel geïrriteerd, hebben vaak driftbuien op school en thuis, zijn snel afgeleid op school, voelen zich waardeloos, zonderen zich af en hebben door hun gedrag vaak weinig tot geen vriendjes. Ook hebben ze een verlies aan interesse en motivatie en kunnen ze meestal niet meer plezier hebben en genieten van dingen waarvan ze normaal gesproken wel genoten (Rigter & van Hintum, 2015).
Adolescenten hebben tijdens een depressie klachten als stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid, verlies van interesse en plezier, vermoeidheid, piekeren, angstig, onzekerheid, suïcidaliteit, hopeloosheid, zich niet begrepen of geliefd voelen, zich buitenstaander voelen, zich terugtrekken, zichzelf verwaarlozen, concentratieproblemen, slaap- en eetproblemen, schoolverzuim, alcohol- en drugsmisbruik en antisociaal gedrag (Rigter & van Hintum, 2015).
Dit is zoals je ziet een hele waslijst, en dit zijn nog niet eens alle symptomen waar adolescenten last van kunnen hebben tijdens een depressie.
Een depressie ontstaat door een wisselwerking tussen verschillende risicofactoren. Stress, negatieve gedachten en piekeren zijn bijvoorbeeld grote risicofactoren voor het ontwikkelen van een depressie of depressieve gevoelens. De kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een depressie is grotendeels afhankelijk van factoren zoals erfelijkheid, hormonen, gebeurtenissen tijdens de zwangerschap of bij de geboorte of eerdere negatieve levensgebeurtenissen. Niet alle mensen die een stressvolle gebeurtenis mee hebben gemaakt, ontwikkelen een depressie of depressieve gevoelens (Rigter & van Hintum, 2015).
Dit kan verklaren waarom sommige mensen wel last hebben van sombere/depressieve gevoelens tijdens de coronapandemie en waarom andere mensen hier geen last van hebben. Het verschilt per persoon hoeveel en hoe snel je last kan krijgen van zulke gevoelens en hoe snel je er weer overheen komt.
Hoe vroeger een persoon een depressie heeft, hoe groter het negatieve effect en en hoe slechter het verloop in de toekomst. Gemiddeld duurt een depressie zo'n negen maanden, maar dit verschilt per persoon en een kwart krijgt na een jaar alweer een terugval, na vijf jaar is dit al 70 procent en na achttien jaar krijgt 95 procent een terugval! Dit komt doordat mensen na een depressie overgevoelig zijn voor het ontwikkelen van een nieuwe depressie en er maar weinig stress nodig is om terug te vallen (Rigter & van Hintum, 2015).
Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen last van stress, negatieve gedachten en piekeren, en dat zijn juist de grote risicofactoren voor het ontwikkelen van een depressie of depressieve gevoelens. Het is dus helemaal niet zo gek dat veel mensen last hebben van zulke gevoelens tijdens deze periode, dat is juist heel normaal! Maar goed, het is natuurlijk niet leuk om je zo te voelen, daarom heb ik hieronder voor jullie 10 tips beschreven waardoor jij (hopelijk) snel weer wat beter in je vel zit! Sommige tips kunnen voor de één beter helpen dan voor de ander, vandaar dat ik veel verschillende tips heb opgenoemd en heb toegelicht. Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en dat jullie ondanks deze lastige tijd toch nog positief blijven en kunnen genieten!
10 tips om wat beter in je vel te zitten
Tip 1: Breng structuur aan in je dag
Zorg ervoor dat je in ieder geval op de doordeweekse dagen een vast ritme hebt, zoals je dat normaal ook hebt als je naar je werk of school gaat. Ga niet al te laat op bed en zet een wekker. In het weekend kun je best wat later op bed of 's morgens wat langer blijven liggen, maar het is belangrijk om doordeweeks een vast ritme aan te houden. Spring onder de douche, kleed je aan en maak een ontbijt, zoals je dit voor de coronapandemie ook deed.
Wat je ook kunt doen is een planning maken; wat ga ik vandaag doen? Je kan bijvoorbeeld 's morgens bezig met dingen die je echt móét doen, zoals voor school, stage of je werk en misschien heb je in de middag dan tijd om bijvoorbeeld te sporten, te wandelen of met je hobby bezig te gaan. Het maken van een dagplanning zorgt ervoor dat je je dag een invulling geeft en je voldoening uit je dag kan halen.
Tip 2: Sporten!
Helaas zijn de sportscholen dicht en mogen veel andere dingen wat sporten betreft ook nog niet, maar ondanks dat kun je gewoon blijven sporten, hoor!
Op YouTube zijn veel workout video's te vinden, zoek bijvoorbeeld op 'dance workout' of 'full body workout'. Zelf vind ik de YouTube-video's van Pamela Reif heel leuk om te doen.
Ook op Instagram zijn er veel accounts die korte video's plaatsen waarin zij bepaalde oefeningen voordoen, zoals Ashleigh Jordan, Tae-León en Kim French.
Daarnaast zijn er sport apps, apps waarop je een sport challenge kunt doen en apps die je kunt gebruiken tijdens het hardlopen. Zoek maar eens naar de apps '30 day squat/ab challenge', '7 minute workout' of 'runkeeper'.
Het wordt steeds wat mooier weer, waardoor je ook lekker buiten kunt gaan sporten. Dit kun je ook doen met een vriend/vriendin of een groepje van 4 (dit mag volgens de maatregelen op 1,5 meter afstand). Samen sporten kan ervoor zorgen dat je meer motivatie hebt om te sporten en op deze manier heb je ook weer wat meer sociale contacten!
Door te sporten kun je lekker je hoofd leeg maken, alle ellende even vergeten, zit je beter in je vel, heb je meer zelfvertrouwen en krijg je een gevoel van trots en voldoening. Dit kan je daarom helpen om je wat minder down te voelen in deze ingewikkelde tijd.
Tip 3: Besteed tijd aan je hobby's of ontdek een nieuwe hobby/leer wat nieuws
Nu je veel thuis moet blijven en je (bijna) niet naar school en/of werk kan, heb je veel meer tijd over. Benut deze tijd door bezig te gaan met je hobby's, een nieuwe hobby te ontdekken of om wat nieuws te leren.
Wou je altijd al een instrument leren spelen of beter leren koken? Dan heb je daar nu alle tijd voor!
Ook is er meer tijd om lekkere dingen te bakken of om te knutselen. Zelf vind ik de happy stone-trend erg leuk; versier een steen (je kan er ook een aardige boodschap op zetten), en laat deze ergens achter zodat iemand anders hem vind en hem mee kan nemen of ook weer ergens neer kan leggen.
Credits: Emma Vastbinder ♥
Tip 4: Praat erover
Praat met vrienden en leeftijdsgenoten (of je ouders/familie) over hoe het met je gaat en hoe je je voelt. Grote kans dat zij zich ook zo voelen en ze zich kunnen vinden in jouw gevoelens. En zo niet, misschien kunnen ze je dan helpen om je wat op te vrolijken.
Het is fijn om ervaringen uit de wisselen, te praten over hoe je je voelt en om te voelen dat je niet alleen bent. Je kan elkaar ook steunen en opvrolijken door samen leuke dingen te ondernemen; buiten te sporten, te wandelen, mee te doen aan een online-cursus, happy stones te maken of door gewoon gezellig samen te zijn en te praten, muziek te luisteren of een film te kijken.
Tip 5: Meditatie
Wat ook kan helpen om je hoofd even leeg je maken, tot jezelf te komen en alles op een rijtje te kunnen zetten is om even te mediteren. Dit hoeft helemaal niet lang te duren, alleen al met 5 minuutjes meditatie kun je een enorm verschil in rust ervaren!
Je kan bijvoorbeeld je dag beginnen met 5 of 10 minuutjes meditatie, zodat je je dag met een rustig, ontspannen gevoel begint en je echt even tijd voor jezelf hebt genomen. Ook kun je 's avonds, voordat je op bed gaat, eventjes gaan mediteren, zo kom je na een (drukke) dag even tot rust en tot jezelf, dit kan ook bijdragen aan het in- en doorslapen!
Natuurlijk kun je overdag tussendoor ook even pauze nemen om te mediteren, we zijn nu toch meer thuis en hebben toch meer tijd over, deze extra tijd kun je op deze manier goed benutten om daarna weer in alle rust verder te kunnen werken.
Ook voor meditatie zijn er veel video's op YouTube en playlists op Spotify te vinden. De ene video duurt 6 minuten en een andere kan weer 30 minuten duren. Het hoeft dus helemaal niet veel tijd en moeite te kosten, terwijl je er wel veel voor terugkrijgt!
Ook voor meditatie zijn er weer veel apps te vinden in de App Store of Play store, zoek bijvoorbeeld naar 'mediteren' of 'mindfulness'.
Tip 6: Onderneem activiteiten met vrienden of familie
Deze tip sluit eigenlijk erg aan op wat ik bij tip 4 beschreef, onderneem dingen met mensen waar je blij van wordt! Je mag volgens de maatregelen natuurlijk niet met veel mensen samenkomen, maar ik ben zelf echt een voorstander om wel zoveel mogelijk leuke mensen om je heen te hebben, hier wordt ik in ieder geval enorm vrolijk van.
Zoals ik eerder al in het theoretische stuk schreef, zijn sociale contacten voor jongeren juist ontzettend belangrijk, dus probeer juist wel vrienden en leeftijdsgenoten te zien! Ik wil natuurlijk niet aandringen op feestjes met 50 man, maar ik vind zelf dat met bijvoorbeeld 2 vriendinnen iets ondernemen best kan. Als je wil, kan dit ook makkelijk met de anderhalve meter afstand of door contact te houden via videobellen.
Tip 7: Lees een boek
Ik weet dat het voor veel mensen niet vanzelfsprekend is om een boek te lezen, en dat veel mensen niet zo van lezen houden, maar ik vind het zelf echt heerlijk om te lezen! Vooral omdat alles nu om die coronapandemie draait, is het heerlijk om in het leven van iemand anders te kruipen en weer een wereld zonder corona te ervaren.
Ook als je moeite hebt met inslapen geef ik altijd de tip om voor het slapen gaan even te lezen, zo kom je goed tot rust, kun je je hoofd leegmaken en val je ook gemakkelijker in slaap.
Ik raadt het daarom iedereen aan om gewoon eens een leuk boek te pakken (er zijn ook veel e-books te vinden!), erin te lezen en te kijken wat je ervan vindt. Als je lezen écht niks vindt, kun je natuurlijk ook een film of serie kijken, ook dan ervaar je even een wereld zonder corona en kruip je in het leven van iemand anders.
Mijn lievelingsboeken zijn van de schrijvers Suzanne Vermeer, Linda van Rijn, Jill Mansell en Sophie Kinsella, misschien is dit ook wel wat voor jou!
Tip 8: Werk een (to-do) list af
Probeer eens een lijstje af te werken. Van het ervaren van succes voel je je beter en vrolijker, ook haal je voldoening uit het afwerken van een lijstje.
Doe bijvoorbeeld een grote schoonmaak. Dit klinkt, in mijn oren, totáál niet leuk om te doen, maar toch voel je je echt goed als je het dan toch gedaan hebt + je huis is ook nog eens netjes en schoon, waardoor je weer rustiger in je hoofd bent en je beter slaapt (het schijnt namelijk dat je beter slaapt in een nette omgeving).
Ook kun je voldoening halen uit bijvoorbeeld sporten, je hobby uitoefenen of wat leuks doen met leuke mensen (etc. etc.).
De to-do list die hiernaast staat, heb ik zelf gemaakt voor jullie! Je kunt hiervan een screenshot of print screen maken, maar je mag mij ook altijd vragen of ik je hem wil toesturen! Uiteraard zijn er nog genoeg andere to-do listen te vinden op het internet of kun je er zelf eentje maken!
Tip 9: Er even tussen uit
Je kan er ook voor kiezen om er echt even tussen uit te gaan door bijvoorbeeld een weekendje weg te boeken.
Een paar weken geleden ben ik een nachtje naar Van der Valk de Cantharel in Apeldoorn geweest, dit was echt heerlijk! Wij hebben voor een suite met open badkamer en bubbelbad gekozen, dit was echt even volop ontspannen, van de natuur genieten en lekker niksen!
Het kan helpen om even in een andere omgeving te zijn en met andere dingen bezig te zijn om de sleur uit je dagelijks leven te halen. Daarnaast ben ik ook echt een voorstander van jezelf af en toe verwennen, vooral nu alles nog eens een tikkeltje lastiger is dan het soms al was! Verwen jezelf en beloon jezelf, want dat verdien je!
Tip 10: Sta stil
Sta stil bij de (kleine) dingen waarvoor je dankbaar bent en denk positief. Ik ben bijvoorbeeld elke dag enorm dankbaar voor alle lieve, leuke mensen en dieren om me heen, dat ik vrienden heb die er altijd voor me zijn, het lekkere eten wat ik elke dag mag eten, dat ik (meestal) lekker in mijn vel zit, dat ik elke dag mijn best doe etc. etc.
De mensen die "nee" reageerden op de vraag in mijn Instagram poll, gaven ook aan juist meer te genieten van de kleine dingen en deze meer te waarderen.
Ik denk dat dit één van de belangrijkste tips is om weer wat beter in je vel te zitten tijdens de pandemie; denk positief, sta stil bij de kleine dingen die er wél zijn en treur niet te veel over alles wat nu niet kan en mag. Ik weet hoe moeilijk dit is en ik baal regelmatig ook enorm van hoe alles nu gaat, maar helaas kunnen wij er niet zoveel aan veranderen en daarom is het dus belangrijk om vooral stil te staan bij alles wat er wél is!
Ik wil je bedanken voor het lezen van deze blog, ik hoop dat je het interessant vond en dat je er wat aan hebt! Zou je de polls hieronder nog voor me willen invullen?
Heel veel liefs,
Julia
Stelling: Ik vond het leuk om ook wat theorie te lezen m.b.t. de invloed van het coronavirus op de mentale gezondheid van jongeren
Ik heb wat gehad aan de tips die je hebt gegeven
Literatuurlijst
Delfos, M. F. (2015). Ontwikkeling in vogelvlucht: Ontwikkeling van kinderen en adolescenten (6de ed.). Amsterdam, Nederland: SWP.
Deth, R. (2017). Inleiding in de psychopathologie. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
Rigter, J., & Van Hintum, M. (2015). Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen (3de ed.). Bussum, Nederland: Coutinho.
Reactie plaatsen
Reacties