Mindfulness

Gepubliceerd op 8 november 2018 om 00:00

 

Ben je ooit ergens heen gereden en realiseerde je je toen je op de locatie aankwam dat je niks meer van de reis ernaartoe kunt herinneren? Of heb je ooit een zak chips leeggegeten terwijl je eigenlijk maar één schaaltje zou nemen? Of heb je ooit urenlang een serie gekeken terwijl je van plan was om maar één aflevering te gaan kijken? Deze drie voorbeelden zijn voorbeelden van mindlessness. Als je mindlessness bent, ben je niet helemaal met je gedachten bij het moment en ben je dus afwezig.

 

In dit artikel ga ik het hebben over mindfulness. Dit is het bewust zijn van bijvoorbeeld je gedachtes, van wat je aan het doen bent of van wat er om je heen gebeurt. Ik ben op dit onderwerp gekomen, omdat ik mijn mondeling voor Engels over mindfulness doe en ik vond dit een erg interessant onderwerp en ben daarom op een soort onderzoek gegaan (deze tekst zal daardoor helaas wel grotendeels gebaseerd zijn op andere teksten van het internet) wat mindfulness nou precies inhoudt, het schrijven van dit artikel was natuurlijk ook erg handig ter voorbereiding van mijn mondeling. 

 

Mindfulness is een stroming in de psychologie die het Westen heeft veroverd. Als je mindful bent, leef je met je gedachten echt in het moment, je bent je bewust van wat je doet en van je gedachtes en als je in gesprek bent met iemand ben je niet terwijl diegene aan het praten is aan het bedenken wat je erop gaat antwoorden, dat zie je op dat moment wel, want je leeft in het heden en denkt niet aan de toekomst.

Mindfulness is eigenlijk een hele toegankelijke vorm van meditatie. Een leuke oefening waardoor je meteen een beetje een beeld krijgt van wat mindfulness nu precies inhoudt, maar wat ook erg ontspannend werkt, is een oefening die je elke dag op welke  plaats dan ook zou kunnen uitvoeren. Je sluit je ogen voor een paar minuutjes (dit zou je dus zomaar even op het toilet o.i.d. kunnen doen als je wil) en je telt hoeveel geluiden je kunt horen, je voelt de stoel (of het toilet ;)) onder je billen en je let op je ademhaling.  Als het goed is merk je vanzelf dat je meer in het 'nu' bent en dat deze oefening rustgevend werkt.

Ook een belangrijk aspect dat bij mindfulness komt kijken is het niet (voor)oordelen. Je leeft in het 'nu', dus je neemt alles waar zoals het is en hierbij hoort dus ook het proberen om niet te oordelen. Op de afbeelding bovenaan dit artikel staat dit ook beschreven:

"being present
without judging
in every moment".

 

 

Waarom is mindfulness zo populair nu?

Voor veel mensen wordt het leven steeds maar drukker, veel mensen maken steeds meer uren op hun werk en nemen ook nog eens werk mee naar huis. We eisen steeds meer van onszelf. De hoeveelheid prikkels is enorm toegenomen met de komst van tv, computer, mobiele telefoons en iPad's. We doen vaak twee of drie dingen op hetzelfde moment: berichtjes sturen terwijl we televisie kijken bijvoorbeeld. Mindfulness helpt om weer even tot jezelf te komen en om op een slimme manier om te gaan met stress.

 

De voordelen van mindfulness

1. Zoals hierboven ook al gezegd, kan mindfulness stress verminderen, maar ook kan het een depressie voorkomen of verminderen; door mindfulness meditatie probeer je het deel van je zenuwstelsel te activeren waardoor je je kunt ontspannen, herstellen en jezelf gelukkig kunt voelen.

 

2. Door mindfulness kun je je concentratievermogen verbeteren; een onderzoek uit de VS heeft uitgewezen dan mindfulness helpt bij de mate waarop mensen zich kunnen focussen. De mensen uit het onderzoek die hadden meegedaan met een Mindfulness programma bleken veel langer ongestoord aan taken te kunnen werken en minder negatieve feedback te geven over deze taken. 

 

3. Doordat je je beter kunt concentreren en een betere focus hebt, werkt mindfulness ook tijdsbesparend. Een betere focus en een beter concentratievermogen betekend minder tijd besteden aan dingen. 

 

4. Je voelt je gelukkiger doordat je meer van het leven geniet; door mindfulness krijg je meer controle over je emoties. Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die mindfulness beoefenen minder emotioneel reageren op stressvolle gebeurtenissen of beelden.

 

5. Mindfulness helpt bij angst; verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mindfulness helpt bij het omgaan met angsten, onzekerheden en stress.

 

6. Door mindfulness wordt je creatiever; bijvoorbeeld in het oplossen van problemen. Studies uit NL en de VS bewezen dat mindfulness oefeningen je probleemoplossend-vermogen vergroot, waardoor je problemen op een creatieve en originele manier kunt oplossen.

 

7. Mindfulness verbeterd je relaties; je ziet jezelf, andere mensen en de wereld in een nieuw perspectief. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen door mindfulness beter hun gevoelens kunnen uitdrukken, meer tevreden zijn met hun lichaam en sociaal minder angstig zijn.

 

(8. Mindfulness kan er ook voor zorgen dat je afvalt; als je bewust in het moment leeft, eet je niet de hele zak chips leeg ;)).

 

Hoe kun je meer mindful worden?

Op internet staan super veel tips om meer mindful te worden en ook staan er super veel (meditatie)oefeningen op het internet en deze oefeningen kan je natuurlijk gaan proberen en dan voor jezelf bepalen of je het een fijne oefening vindt of niet. Ik zal hier dan ook een aantal websites linken waar oefeningen op staan:

 

 

Uiteraard zijn er nog veel meer sites waar tips en oefeningen te vinden zijn!

Ik ben erg geïnspireerd geraakt door meer over dit onderwerp te weten te zijn gekomen en ik vind het leuk om deze 'nieuwe manier van leven' uit te gaan proberen, als alle genoemde voordelen ook echt als gevolg ervan komen vind ik het zeker het proberen waard!

 

Ik hoop dat jullie het leuk en interessant vonden om dit te lezen, ik vond het wel erg leuk om dit artikel over mindfulness te schrijven!

 

Liefs,

Julia

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.